jueves, 29 de noviembre de 2012

Web e os seus contidos


Criterios  para avaliar as webs e os seus contidos…

Nun primeiro momento , as búsquedas de datos, información non eran unha labor doada , xa que había que recorrer a materiáis moi amplos , como é o caso dos libros . Ademais , na maioría das veces non lográbamos atopar o que estábamos a buscar.

Outro método de búsqueda moi empregado eran as bibilotecas, pero como paso dos anos e coa chegada do desenvolvemento tecnolóxico , estes medios de búsqueda pasaron a ser substituídos por outros novos como é o caso de Internet.

Internet hai que ter moito coidado con el , saber úsalo . Xa que nos pode ser moi útil pero tamén aporta datos falsos ou que non están actualizados.

E o máis importante dunha información é ter en conta a calidade enténdese como aquelo que o cliente está disposto a pagar en función do que obtén e valora.

A calidade supón unhas características /criterios /trazos/requisitos que definen os produtos ou servizos que desemboca nunha idea de excelencia ou superioridade dos mesmos que satisfaga as esixencias dos consumidores /usuarios.

Ademáis , Feigenbaum (Feigenbaum, 1990), defíena como  todas as características do producto e servizo provenientes do Mercadeo, enxeniería Manufactura e Mantemento que estén relacionadas directamente cas necesidades do cliente, son consideradas calidad

A norma ISO 840212 define a calidade como «el conjunto de todas aquellas características de un producto o servicio que tienen que ver con su capacidad de satisfacer las necesidades definidas o implícitas»; por lo tanto defínese a partir das necesidades dos usuarios.

Son estes os que deben ser críticos e saber que información lles pode servir de utilidade e cal non.

Dememos saber que a Wikipedia que é tan coñecida e usada por nós , non debemos usala  como única fonte. É unha obra de consulta polo que ten que ser punto de partida de busca das fontes orixinais. De feito, as entradas na Wikipedia soen proporcionar fontes, referencias que son as que teríamos que consultar. A investigación ten que ir sempre á recuperación dos documentos orixinais.

Os criterios para para evaluar a información son os seguintes:

Autoría. Se a páxina menciona as características do autor. É preferible que estea no dominio -.edu, .gov, .org, ou .net- ou calquera outro oficial.

Ademáis debemos ter en conta as seguintes preguntas :
Se  sinala o nome do responsable da páxina , se o autor ou responsable aparece como pertencendo a alguna organización ou empresa. De ser así , hai que observar se a páxina conten un link hacia unha paxina que describe os obxectivos da organización ou da empresa.

Ademais,  tamén debemos observar se aparece algún medio para verificar a lexitimidade de esa mención:un  número de teléfono ou  dirección postal para contactar coa organización.
Outro factor no que nos debemos fixae é se o material ten copyright ten que indicar a quen pertence.

Exactitude. Se a páxina relaciona ó autor e á institución que publica a páxina e subministra a forma de contactar con eles

Obxectividade. Se a páxina ofrece información exacta con poucos anuncios e é obxectiva na presentación da información. a verdade basada en datos comprobables sen tomar en consideración as reaccions que esto provoque noutros .

Actualidade. Se a páxina se actualiza regularmente (como se establece na páxina) e os enlaces se o son tamén.

Cobertura. Se a información pode verse axeitadamente e non está limitada por cobros, tecnoloxía dos navegadores ou requirimentos de programas especiais.

Contido : Hay que observar si el documento es relevante, si el tratamiento es exhaustivo, si la página está bien estructurada, si hay errores lingüísticos o si mantiene una exposición clara, exacta y precisa. Además, es necesario que el documento se enriquezca con las aportaciones de otros investigadores y que se diferencien las distintas fuentes utilizadas.

 

Todo tipo de información é susceptible de ser evaluada, sobre todo se requirese reunir unha colección de utilidade para os usuarios dun centro de información. A información almacenada nos soportes tradicionais, e incluso nos electrónicos, conta dende fai tempo cun corpus teórico contrastado relativo aos criterios que se deben aplicar para a evaluación da mesma.

 
Colle, Raymond. “Internet. 5. Evaluar los contenidos” [en liña]. Escuela de Ingeniería, Pontificia Universidad Católica de Chile, 1997-2001. [Consulta: 29 novembro 2012]

 O´Reilly Crespo, Giraldo. “Definiciones de calidad. Evolución histórica y actualidad” [en liña]. Gestiopolis, marzo 2010. [Consulta:29 novembro 2012]
MERLO VEGA, José Antonio. La evaluación de la calidad de la información web: aportaciones teóricas y experiencias prácticas [en línea]. En Recursos informativos: creación, descripción y evaluación. Mérida: Junta de Extremadura, 2003, p. 101-110. (Sociedad de la información, 8). Disponible en Internet: http://exlibris.usal.es/merlo/escritos/calidad.htm [Consulta: 29/11/2012].

No hay comentarios:

Publicar un comentario